17-28.06.2019

 

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 17.06.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku, parówka-bułka z masłem. (1,7)
(płatki kukurydziane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra)
Obiad Rosół z makaronem. (1,9)
(woda, kurczak świeży, marchew, pietruszka, seler, makaron nitka, koper
ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Potrawka z kurczaka z kaszą kus-kus, pomidory, woda. (1,7)
( kurczak świeży, cebula, mąka poznańska, kasza kus-kus, pomidory, woda)
Podwieczorek Jabłka, wafle zbożowo-ryżowe. (1,3,7)
( pizza z pieczarkami, ketchup łagodny Pudliszek )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.06.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Chałka z masłem, polędwicą sopocką i ogórkiem świeżym,
herbata z miodem. (1,7)
( chałka ozdobna, masło extra, polędwica sopocka, ogórek świeży, herbata
liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Żurek z jajem. (1,3,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, przypraw
ziołowe, śmietana 12%, jaja kurze, koper ogrodowy)
Ryż z truskawkami i śmietaną, woda. (7)
( ryż biały, truskawki świeże, śmietana 12%, cukier kryształ, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem, pomidorem i szczypiorem. ( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, pomidor, szczypiorek)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 19.06.2019 r. (środa)


Śniadanie Chleb z serkiem Almette z ziołami i szczypiorem, herbata z miodem. (1,7)
( chleb letni, serem Almette, szczypiorek, liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa koperkowa(1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, śmietana 12%,
przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Łazanki z kapustą i wędliną, woda. (1)
( makaron łazanki, kapusta kwaszona, kiełbasa podwawelska, koncentrat
pomidorowy, woda)
Podwieczorek Mandarynki, biszkopty. (1,3,7)
( mandarynki, biszkopty podłużne Lady)

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 20.06.2019 r. (czwartek)
Śniadanie
Obiad             BOŻE CIAŁO
Podwieczorek

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 21.06.2019 r. (piątek)
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 24.06.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Płatki owsiane na mleku, parówka-bułka z masłem. (1,7)
(płatki owsiane, mleko 2%, bułka-parówka ziarnista, masło extra)
Obiad Zacierka. (1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
makaron zacierka, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Gulasz z kaszą gryczaną, sur. z kapusty białej, woda. (1,7,9)
( mięso-karczek b/k, cebula, mąka poznańska, kasza gryczana, kapusta biała,
marchew, kukurydza konser. majonez Kielecki, szczypiorek, nać pietruszki,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Banany.
(banan)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 25.06.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Chleb z masłem, polędwicą i rzodkiewką, herbata miodem.(1,7)
(chleb wiejski, masło extra, polędwica sopocka, rzodkiewka,
herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda )
Obiad Botwinka. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, przypraw
ziołowe, botwina świeża, śmietana 12%, koper ogrodowy)
Makaron ze szpinakiem i serem, woda. (1,7,9)
( makaron świderki, szpinak mrożony, ser biały półtłusty krajanka, śmietana 9%,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Parówka-bułka z masłem, sałatą i jajkiem. (1,3)
( parówka-bułka ziarnista, masło extra, sałata, jaja kurze)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 26.06.2019 r. (środa)


Śniadanie Chleb z masłem, serem żółtym, herbata z miodem. (1,7)
(chleb wiejski, masło extra, ser żółty, herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, kalafior świeży,
przyprawy, śmietana 12%, ziołowe, koper ogrodowy)
Filet z kurczaka we własnym sosie z ryżem, mizeria, woda. (1,7)
(mięso-filet z kurczak, ryż biały, ogórek świeży, szczypiorek, przyprawy ziołowe,woda)
Podwieczorek Gruszka.
(gruszka)

 
JADŁOSPIS NA DZIEŃ 27.06.2019 r. (czwartek)


Śniadanie Chleb z pastą z jaj i tuńczyka ze szczypiorem, herbata miodem (1,4,7)
( chleb wiejski, masło extra, jaja kurze, tuńczyk w sosie własnym, szczypiorek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa brokułowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
brokuły świeże, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Spaghetti z mięsem i warzywami, woda.(1)
( mięso-karczek b/k, olej kujawski, cebula, sos boloński, koncentrat pomodorowy,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Mandarynka, herbatniki be-be. (1,7)
( mandarynki, herbatniki be-be)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 28.06.2019 r. (piątek)


Śniadanie Parówki delikatesowe na ciepło z ketchupem, chleb z masłem,
herbata z miodem. (1,7)
(parówki delikatesowe z szynki Cioczek, ketchup łagodny Pudliszek, masło
extra, chleb wiejski, herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad Ziemniaczana. (1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Fasolka po bretoński z chlebem, woda. (1)
( fasola Jaś duży, koncentrat pomidorowy, kiełbasa podwawelska, chleb wiejski,
przyprawy ziołowe,woda)
Podwieczorek Jabłka, podpłomyki bezcukrowe. (1,3)
(jabłka, podpłomyki bezcukrowe)

 

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.