Jadłospis. 01-10.08.2018


  

 

 Jadłospis na dzień 01.08.2018 r. (środa)

Śniadanie            Chleb z masłem, szynką i pomidorem, herbata z miodem. (1,7)
                       ( chleb wiejski, masło extra, szynka tradycyjna, pomidor, woda, herbata liściasta, miód lipowy)
Obiad                  Zupa fasolowa z kiełbasą. (1,7,9)
                       ( woda, korpus drobiowy, zupa fasolowa mroż., kiełbasa podwawelska, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy)
                             Makaron pszenno-żytni z serem i śmietaną na słodko, woda. (1,7)
                       ( makaron pszenny świderki, makaron pełne ziarno świderki, ser biały półtłusty, śmietana 12%, przyprawy, woda )
Podwieczorek    Chleb z masłem, kiełbasą i ogórkiem świeżym. (1,7)
                       ( chleb ziarnisty, masło extra, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży)

 


Jadłospis na dzień 02.08.2018 r. (czwartek)

Śniadanie           Płatki owsiane na mleku, parówka z masłem i dżemem wiśnia. (1,7)
                      ( płatki owsiane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra, dżem 100%owoców)
Obiad                  Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
                      (woda, korpus drobiowy, zupa kalafiorowa mroż. marchew, pietruszka, seler, ziemniaki młode, śmietana 12%, koper ogrodowy, przyprawy)
                            Gulasz z kaszą kus-kus, mizeria, woda.
                       ( mięso wieprzowe-szynka b/k, olej kujawski, cebula, mąka tortowa, kasza kus-kus, ogórek świeży, szczypiorek, śmietana 12%, przyprawy, woda)
Podwieczorek   Galaretka owocowa, herbatniki. (1,7)
                       ( galaretka wiśniowa, herbatniki be-be)

 


Jadłospis na dzień 03.08.2018 r. (piątek)

Śniadanie         Chleb z pastą jajeczną i szczypiorem, herbata z miodem. (1,3,7)
                      ( chleb wiejski, jaja kurze, szczypiorek, masło extra, herbata liściasta czarna, miód, woda)
Obiad                 Zupa z zielonego groszku. (1,7,9)
                      (woda, korpus drobiowy, groszek konserwowy, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki młode, śmietana 12%, koper ogrodowy, przyprawy)
                       Filet z kurczaka duszony z ryżem, sałata ze szczypiorem i śmietaną, woda. (1,7)
                      ( filet z kurczaka, olej kujawski, cebula, olej kujawski, ryż biały, sałata, szczypior,śmietana 12%, przyprawy, woda)
Podwieczorek   Banan.

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 06.08.2018 r. (poniedziałek)

Śniadanie         Chleb z masłem, serem żółtym i rzodkiewką, herbata z miodem. (1,7)
                      ( chleb wiejski, masło extra, ser żółty Gouda, woda, herbata liściasta, miód lipowy)
Obiad                 Rosół z makaronem. (1,7,9)
                      ( woda, kurczak świeży, marchew, pietruszka, seler, cebula, makaron nitka,koper ogrodowy, przyprawy)
                      Mięsko z kurczaka z ziemniakami, pomidory z cebulką, woda. (1,7,9)
                     ( kurczak świeży, cebula, ziemniaki, pomidory, śmietana 12%,przyprawy, woda )
Podwieczorek  Jabłka, wafle. (1,3,7)
                      ( jabłka, wafle pszenno-ryżowe)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 07.08.2018 r. (wtorek)

Śniadanie        Chleb z masłem, serek wiejski ze szczypiorem, herbata z miodem. (1,7)
                     ( chleb wiejski, masło extra, serek wiejski, szczypiorek, herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad                Zupa ogórkowa z ziemniakami. (1,7,9)
                     (woda, korpus drobiowy, ogórek kwaszony, marchew, pietruszka, seler, koper ogrodowy, ziemniaki młode, śmietana 12%, przyprawy)
                     Spaghetti z mięsem i warzywami, woda. (1,7)
                     ( mięso wieprzowe-szynka b/k, olej kujawski, cebula, mąka tortowa, sos boloński, makaron spaghetti, koncentrat pomidorowy, przyprawy, woda)
Podwieczorek Czereśnie.

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 08.08.2018 r. (środa)

Śniadanie        Płatki ryżowe na mleku, bułka z masłem. ( 1,7)
                      ( płatki ryżowe, mleko2%, bułka maślana, masło extra)
Obiad                 Zupa krupnik jęczmienny. (1,7,9)
                     (woda, korpus drobiowy, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki młode, koper ogrodowy, przyprawy)
                      Pyzy z mięsem, sur. z rzodkiewki i szczypiorku z jogurtem naturalnym, woda. (1,3,7)
                      ( pyzy z mięsem mroż., olej kujawski, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny, woda.)
Podwieczorek  Krążki ryżowe z dżemem.
                      ( krążki ryżowe, dżem brzoskwiniowy 100% owoców)

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 09.08.2018 r. (czwartek)

Śniadanie         Parówka-bułka z masłem i miodem lipowym, mleko (1,7)
                      ( parówka-bułka ziarnista, masło extra, miód lipowy, mleko 2% )
Obiad                 Zupa jarzynowa. (1,7,9)
                      (woda, korpus drobiowy, zupa jarzynowa mroż. marchew, pietruszka, seler, ziemniaki młode, śmietana 12%, koper ogrodowy, przyprawy)
                      Kotlet mielony z ziemniakami, pomidory z cebulką, woda. (1,3,7)
                      (mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, jaja kurze, olej kujawski, bułka tarta, ziemniaki, pomidory, przyprawy, woda)
Podwieczorek  Banany.



JADŁOSPIS NA DZIEŃ 10.08.2018 r. (piątek)

Śniadanie          Chleb z masłem, parówki delikatesowe z ketchupem, herbata z miodem.( 1,7)
                      ( chleb pytlowy, masło extra, parówki delikatesowe Cioczek, ketchup łagodny,herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad                 Barszcz ukraiński. (1,7,9)
                      (woda, barszcz ukraiński mroż, marchew, buraki czerwone, korpus drobiowy,pietruszka, seler, śmietana 12%, koper ogrodowy, przyprawy )
                      Ryż z truskawkami i śmietaną, woda. (1,7)
                      ( ryż biały, truskawki świeże, śmietana 12%, przyprawy, woda)
Podwieczorek  Drożdżówka, woda.( 1,7)
                      ( drożdżówka z budyniem, woda)

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.