11-22.02.2019

 

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 11.02.2019 r. (poniedziałek)

Śniadanie Chleb z masłem, serem żółtym, herbata z miodem (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, ser żółty Gouda, herbata liściasta czarna, woda,
miód lipowy )
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem. (1,7,9)
(woda, włoszczyzna mroż. w paski, korpus drobiowy, śmietana 12%, konecntrat
pomidorowy, makaron gwiazdki,koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Potrawka z kurczaka z ziemniakami, sałata ze śmietaną, woda. (1,7,9)
( kurczak świeży, śmietana 12%, ziemniaki, sałata, szczypiorek, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Budyń, pałeczki kukurydziane. ( 1,3,7)
( budyń czekoladowy, mleko 2%, pałeczki kukurydziane, cukier )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 12.02.2019 r. (wtorek)

Śniadanie Chleb z z pastą z jaj i szczypiorku, herbata z miodem. (1,3,7)
( chleb letni, masło extra , jaja kurze, szczypiorek majonez,
herbata liściasta czarna, woda, miód lipowy )
Obiad Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy, ziemniaki,
kalafior śwież, śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Kotlet mielony z ziemniakami, marchew z groszkiem zasmażana, woda. (1,3,7)
( mięso mielone – łopatka b/k, olej kujawski, cebula, jaja kurze, bułka tarta,
olej kujawski, marchew z groszkiem mroż, mąka pszenna, ziemniaki, woda)
Podwieczorek Banan.
( banan)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 13.02.2019 r. (środa)

Śniadanie Chleb z masłem, szynka drobiową i papryką, herbata z miodem. ( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, szynka drobiowa, papryka surowa, herbata liściasta czarna,
miód lipowy )
Obiad Krupnik ryżowy.(1,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, ryż biały, ziemniaki,
przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Forszmak z chlebem, woda. (1,7)
( mięso-szynka b/k, mąka pszenna, papryka surowa, ogórek kwaszony, pieczarki,
koncentrat pomidorowy, ziemniaki, chleb wiejski, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jabłka, parówka-bułka z masłem. (1,7)
( jabłko, parówka-bułka ziarnista ,masło extra)

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 14.02.2019 r. (czwartek)

Śniadanie Parówka-bułka z masłem, dżem wisniowy , płatki ryżowe na mleku. (1,7)
( parówka-bułka ziarnista, masło extra, płatki ryżowe, mleko 2%, dżem, miód lipowy)
Obiad Zupa prezydencka. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, śmietana 12%,
koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Filet z kurczaka w panierce z ziemniakami, sur, z kapusty pekińskiej, woda. (1,3,7)
( filet z kurczaka, olej kujawski, jaja kurze, bułka tarta, ziemniaki, pomidory,
kapusta biała, kukurydza konser, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Mandarynki, bułeczka mleczna. (1,3,7)
( mandarynka, bułeczka mleczna FINE LIFE )




JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.02.2019 r. (piątek)

Śniadanie Chleb z masłem, kiełbasą żywiecką i ogórkiem, herbata z miodem. ( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży,
herbata liściasta czarna, woda, miód lipowy)
Obiad Zupa brokułowa. (1,7,9)
(woda, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, koper ogrodowy, brokuł świeży,
korpus drobiowy, śmietana 12 %, przyprawy ziołowe )
Łazanki z kapustą i wędliną, woda. (1,7)
( makaron łazanki, kapusta kwaszona, kiełbasa podwawelska, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Gruszka, podpłomyki bez cukru. (1,7)
( gruszka, podpłomyki bez cukru )

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.02.2019 r. (poniedziałek)

Śniadanie Parówka-buła z masłem i dżemem truskawkowym, kakao. (1,3,7)
( parówka-buła ziarnista, masło extra, dżem truskawkowy, kakao 100%, mleko 2% )
Obiad Rosół z makaronem. (1,7,9)
(woda, kurczak świeży, marchew, pietruszka, seler, cebula, koper ogrodowy,
makaron nitka, przyprawy ziołowe)
Potrawka z kurczaka z ziemniakami, pomidory, woda. (1,7)
( kurczak świeży, ziemniaki, cebula, pomidor, nać pietruszki, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jabłko, kisiel. ( 1 )
( jabłko, kisiel cytrynowy, cukier)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 19.02.2019 r. (wtorek)

Śniadanie Chleb z masłem, serek wiejski ze szczypiorem, herbata z miodem. (1,7)
( chleb letni, masło extra, serek wiejski, herbata liściasta czarna, szczypiorek,
miód lipowy, woda )
Obiad Krupnik jęczmienny. (1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, kasza jęczmienna, koper ogrodowy,
ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Wątróbka w sosie własnym z ziemniakami, ogórek kwaszony, woda. (1,7)
( wątroba wieprzowa, cebula, mąka pszenna, ziemniaki, ogórek kwaszony,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Napój ze słomeczką, herbatniki be-be. ( 1,3,7)
( napój jabłkowy 100%, herbatniki be-be)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 20.02.2019 r. (środa)

Śniadanie Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorem, herbata z miodem. (1,3,7)
( chleb letni, masło extra, jaja kurze, szczypiorek, herbata liściasta czarna, szczypiorek,
miód lipowy, woda )
Obiad Zupa ziemniaczana. (1,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski ,ziemniaki, przyprawy ziołowe,
koper ogrodowy )
Spaghetti z mięsem i warzywami, woda. (1,7)
( mięso wieprzowe-łopatka b/k , olej kujawski, sos boloński, koncentrat pomidorowy,
cebula, mąka poznańska, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jagodzianka. (1,3,7)
( jagodzianka )


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 21.02.2019 r. (czwartek)

Śniadanie Chleb z pasta z tuńczyka i szczypiorku, herbata z miodem(1,4,7)
( chleb wiejski, masło extra, tuńczyk w sosie własnym, szczypiorek, miód lipowy
herbata liściasta czarna)
Obiad Zupa koperkowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, śmietana 12%,
koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Stek z cebulką z ziemniakami, mizeria, woda. (1,3,7)
(mięso-karczek b/k, cebula, olej kujawski, jaja kurze, bułka tarta, ziemniaki,
ogórek świeży, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Banan.
( banan)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 22.02.2019 r. (piątek)

Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z szynki na ciepło z ketchupem,
herbata z miodem.( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, parówki delikatesowe z szynki Cioczek, ketchup łagodny
Pudliszek, herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa fasolowa z kiełbasą. (1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż w paski, ziemniaki, fasola, kiełbasa podwawel
koper ogrodowy, przyprawy ziołowe )
Ryż z jabłkami i śmietaną , woda. (1,7)
( ryż biały, jabłka, cukier, śmietana 12%, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Bułeczka z pasztetem domowym i ogórkiem, herbata owocowa. ( 1,7)
( bułeczka grahamka, pasztet domowy, ogórek konserwowy, herbata owocowa)

 

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.