Jadłospis 20.11-01.12.2017


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis na dzień 20.11.2017 r. (poniedziałek)

Śniadanie        Chleb wiejski z serkiem wiejskim i szczypiorem, herbata z miodem. Mandarynka.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Rosół z makaronem nitka, potrawka z kurczaka z ziemniakami, sur. z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy konser, woda.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek    Wafle ryżowe z dżemem truskawkowym.


Jadłospis na dzień 21.11.2017 r. (wtorek)

Śniadanie w formie stołu szwedzkiego:
                      Chleb wiejski, chleb pytlowy, masło, sałata, szczypiorek, ogórek konser. kiełbasa żywiecka drobiowa,

                      schab pieczony, herbata z miodem.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Żurek z kiełbasą podwawelską, makaron świderki z serem, woda.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek    Drożdżówka z budyniem, mleko. Jabłko ½ szt.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.


Jadłospis na dzień 22.11.2017 r. (środa)

Śniadanie        Płatki owsiane na mleku, bułeczka maślana z masłem.
                     ALERGENY : : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa koperkowa, filet z kurczaka duszony z ryżem mix, pomidory z cebulką, woda.
                     ALERGENY : : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek   Sałatka owocowa z jogurtem waniliowym i pestkami dyni.
                     ALERGENY : białko mleka krowiego.

 

Jadłospis na dzień 23.11.2017 r. (czwartek)

Śniadanie         Jajecznica ze szczypiorem i ketchupem, chleb letni z masłem, herbata z miodem.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.
Obiad              Kapuśniak, gulasz z kaszą kus-kus, mizeria, woda.
                      ALERGENY : białko mleka krowiego, gluten.
Podwieczorek   Budyń czekoladowy, banan ½ szt.
                     ALERGENY :białko mleka krowiego, gluten.

Jadłospis na dzień 24.11.2017 r. (piątek)

Śniadanie        Chleb pytlowy z masłem i serem żółtym, kakao. Kiwi.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad             Zupa pieczarkowa, paluszki rybne z ziemniakami, sur. z kapusty kwaszonej, woda.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek  Galaretka wiśniowa, wafle pszenno-ryżowe Crunchella Natural.
                    ALERGENY :gluten.

Jadłospis na dzień 27.11.2017 r. (poniedziałek)

Śniadanie        Chleb wiejski z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i pomidorem, herbata z miodem.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Śniadanie II     Marchew w słupki.
Obiad             Barszcz ukraiński, wątróbka w sosie z ziemniakami, ogórek konserwowy, woda.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek   Placek drożdżowy, mleko.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.


Jadłospis na dzień 28.11.2017 r. (wtorek)

Śniadanie w formie stołu szwedzkiego:
                     Chleb letni, chleb pytlowy, masło, sałata, papryka, ser żółty, kiełbasa żywiecka, jaja na twardo, herbata z miodem.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze
Obiad              Zupa brokułowa, kotlet mielony z ziemniakami, marchew z groszkiem zasmażana, woda z cytryną.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.
Podwieczorek   Wafle ryżowe z dżemem brzoskwiniowym. Jabłko ½ szt.


Jadłospis na dzień 29.11.2017 r. (środa)

Śniadanie        Płatki ryżowe na mleku, parówka-bułka ziarnista z masłem.
                     ALERGENY : : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Krupnik jęczmienny, spaghetti z mięsem i warzywami, woda z limonką.
                     ALERGENY : : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek   Kisiel cytrynowy, ciasteczka b-mil. Gruszka ½ szt.
                     ALERGENY : białko mleka krowiego, gluten.

 

Jadłospis na dzień 30.11.2017 r. (czwartek)

Śniadanie         Chleb wiejski z masłem, serem żółtym, kakao.
Śniadanie II      Herbatniki be-be, sok multiwitamina.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa fasolowa z kiełbasą, pyzy z mięsem, sur. z rzodkiewki i szczypiorku, woda.
                     ALERGENY : białko mleka krowiego, gluten.
Podwieczorek   Banany, wafle pszenno-ryżowe.
                     ALERGENY : gluten.

Jadłospis na dzień 01.12.2017 r. (piątek)

Śniadanie         Chleb pytlowy z masłem, parówki delikatesowe z szynki z ketchupem, herbata.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa jarzynowa, łazanki z kapustą i wędliną, woda.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek   Chleb letni z masłem, sałatą, jajkiem i szczypiorem, woda.
                     ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.

 

 

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.