Jadłospis 22-26.01.2018


  

 

 

  Jadłospis na dzień 22.01.2018 r. (poniedziałek)

Śniadanie         Chleb pytlowy z masłem, szynką wiejska i pomidorem, herbata z miodem i cytryną.
                      ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa jarzynowa, wątróbka w sosie własnym z ziemniakami, ogórek kwaszony, woda.
                      ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek    Pizza z pieczarkami z ketchupem łagodnym, woda.
                      ALERGENY :białko mleka krowiego, gluten.


Jadłospis na dzień 23.01.2018 r. (wtorek)

Śniadanie        Chleb żytni z masłem, polędwicą sopocką i ogórkiem świeżym, herbata z miodem.
                      ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego.
Obiad               Zupa brokułowa, gulasz z ziemniakami, sur. z kapusty kwaszonej, woda.
                       ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego, jaj kurze.
Podwieczorek     Banany, napój ze słomeczką.


Jadłospis na dzień 24.01.2018 r. (środa)

Śniadanie        Chleb letni z masłem, pastą z makreli wędzonej i szczypiorku, herbata z miodem.
                     ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Kartoflanka, łazanki z kapustą i wędliną, woda.
                     ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego.
Podwieczorek   Parówka-bułka ziarnista z masłem, sałatą i jajem, woda.
                     ALERGENY :gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.


Jadłospis na dzień 25.01.2018 r. (czwartek)

Śniadanie        Chleb wiejski z masłem, parówki delikatesowe Cioczek z ketchupem łagodnym, herbata z miodem.
                      ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa ziemniaczana, fasolka po bretońsku z chlebem letnim, woda.
                     ALERGENY : białko mleka krowiego, gluten.
Podwieczorek   Bułeczka grahamka z masłem, pasztetem domowym i ogórkiem konserwowym.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.

Jadłospis na dzień 26.01.2018 r. (piątek)

Śniadanie        Chleb letni z masłem, serem żółtym, kakao.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego.
Obiad              Zupa koperkowa z makaronem gwiazdki, filet z kurczaka w panierce z ziemniakami, sur. z kapusty pekińskiej, woda.
                     ALERGENY : gluten, białko mleka krowiego, jaja kurze.
Podwieczorek   Banany, soczek ze słomeczką.

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.

 

 

 

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.