24-31.01.2020

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 24.01.2020 r. (piątek)


Śniadanie Parówki delikatesowe z szynki na ciepło z musztardą, chleb z masłem,
herbata z cytryną
Parówki delikatesowe z szynki 100%, chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna,
żytnia, woda, drożdże, sól), masło ( z mleka), musztarda, herbata, cukier, cytryna
Obiad Barszcz biały z kiełbasą
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),śmietana 12%
( z mleka), kiełbasa podwawelska, koper ogrodowy, kwasek cytrynowy,
przyprawy ziołowe)
Makaron pszenno-żytni pod pierzynką z serem i szpinakiem, woda
Makaron mieszany pszenno-żytni( pszenica, żyto ), jaja, ser twarogowy (mleko,
śmietanka ( z mleka), żywe kultury bakterii), szpinak mrożony, śmietana 12%
(z mleka), woda
Podwieczorek Kanapka z sałatą, kiełbasą i rzodkiewką, jabłko ½ szt.
Bułka-parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna, żytnia, graham), woda, drożdże)
masło (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka drobiowa, rzodkiewka, jabłko

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 27.01.2020 r. (poniedziałek)


Śniadanie Kanapka z twarogiem, rzodkiewką szczypiorem , bawarka
chleb letni ( mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), masło ( z mleka),
serek twarogowy (mleko, śmietanka ( z mleka), żywe kultury bakterii),
mleko 2%, rzodkiewka, szczypiorek, herbata, cukier, woda
Obiad Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), kalafior świeży,
ziemniaki, śmietana12% (z mleka), przyprawy ziołowe, koper ogrodowy
Gulasz z makaronem, sur, z kapusty czerwonej, woda niegazowana do picia
Mięso-karczek b/k, mąka pszenna, cebula, makaron pszenny, jajeczny ( mąka pszenna,
jaja kurze),, kapusta czerwona, jabłka, olej kujawski, koper ogrodowy, przyprawy
ziołowe, woda
Podwieczorek Jogurt naturalny, pałeczki kukurydziane z nadzieniem truskawkowym
Jogurt naturalny ( z mleka), pałeczki kukurydziane z nadzieniem truskawkowym
( kaszka kukurydziana, nadzienie truskawkowe, zagęszczony sok truskawkowy, subst.
zagęszczająca)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 28.01.2020 r. (wtorek)


Śniadanie Płatki owsiane na mleku, chałka z masłem
Płatki owsiane , mleko 2%, chałka ozdobna ( mąka pszenna, woda, cukier, margaryna,
jaja, drożdże, sól, masło (z mleka)
Obiad Zupa koperkowa
Woda, korpus drobiowy ,włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), śmietana12%
(z mleka), koper ogrodowy, przyprawy ziołowe, ziemniaki, woda
Kotlet mielony z ziemniakami, marchew zasmażana, woda
Mięso-karczek b/k, jaja kurze, cebula, bułka tarta ( pszenica), marchew mroż,
masło( z mleka), olej rzepakowy, ziemniaki, mąka (z pszenicy), przyprawy ziołowe,
woda
Podwieczorek Banany, herbatniki
Banany, herbatniki ( mąka pszenna, może zawierać orzechy i jaja )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 29.01.2020 r. (środa)


Śniadanie Kanapka z szynką i pomidorem, bawarka
Chleb wiejski mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), miód, masło (z mleka)
szynka drobiowa, pomidory, herbata, mleko 2%, cukier
Obiad Zupa brokułowa
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), przypraw ziołowe,
śmietana 12% ( z mleka), brokuł świeży, ziemniaki, koper ogrodowy
Kluski kopytka z sosem pieczarkowym, sur, z pora, woda niegazowana do picia
Woda, ziemniaki, mąka (pszenna ), mąka ziemniaczana, jaja kurze, olej rzepakowy,
śmietana 12% ( z mleka), pieczarki świeże, por surowy, marchew, cebula, jabłka, koper
ogrodowy, przyprawy ziołowe
Podwieczorek Bułeczka z pasztetem i ogórkiem konserwowym, mandarynka
Bułka grahamka (mąka pszenna, mąka graham) woda, drożdże, pasztet domowy drobiowy,
ogórek, mandarynka


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 30.01.2020 r. (czwartek)


Śniadanie Kanapka z pastą jajeczną i szczypiorem, kawa na mleku
Chleb żytni pytlowy mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, kwas naturalny,drożdże,
sól) jaja kurze,majonez Kielecki (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet,
gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych, szczypiorek, masło
(z mleka), mleko 2%, kawa Inka, cukier
Obiad Zupa prezydencka
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),śmietana 12 %
( z mleka), zupa prezydencka mroż. koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Schab w sosie pieczarkowym z kaszą bulgur, ogórek kiszony, woda
Woda, mięso-schab b/k, mąka (z pszenicy), olej rzepakowy, kasza bulgur
(z ziarna pszenicy durum), śmietana 12% (z mleka), ogórek kiszony, pieczarki
świeże, cebula, przyprawy ziołowe
Podwieczorek Wafle ryżowe z dżemem jagodowym, napój owocowy
Wafle ryżowe naturalne (ryż brązowy), dżem jagodowy 100 % owoców,
napój jabłkowy 100 % owoców

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 31.01.2020 r. (piątek)


Śniadanie Kanapka z serem żółtym, kakao
Bułka-parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna, żytnia, graham), woda, drożdże)
masło (z mleka), ser żółty ( z mleka), kakao w proszku, mleko 2%, cukier
Obiad Krupnik jęczmienny
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), kasza
jęczmienna, ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Paluszki rybne z ziemniakami, sur, z kapusty kwaszonej, woda do picia
Paluszki z fileta z ryby, bułka tarta(z pszenicy), olej rzepakowy rafinowany,
ziemniaki, kapusta kwaszona, marchew, jabłka, przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Ciasto jogurtowe, herbata owocowa, kiwi
Ciasto jogurtowe ( jaja kurze, mąka pszenna, jogurt naturalny (z mleka),
herbata owocowa , miód lipowy, kiwi

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem i cukrem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.