Jadłospis. 26.11-07.12.2018


  

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 26.11.2018 r. (poniedziałek)

Śniadanie Chleb z masłem ,polędwicą drobiową, serek wiejski ze szczypiorem,
herbata z miodem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, polędwica drobiowa, serek wiejski, szczypiorek,
herbata liściasta czarna, woda, miód lipowy )
Obiad Rosół z makaronem. (1,7,9)
(woda, kurczak świeży, marchew, pietruszka, seler, cebula, koper ogrodowy,
makaron nitka, przyprawy ziołowe)
Mięsko z kurczaka z ryżem, pomidory z cebulką, woda. (1,7)
( kurczak świeży, ryż biały, cebula, pomidor, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Sałatka owocowa z jogurtem waniliowy i pestkami dyni. ( 1,3,7)
( banany, jabłka, mandarynki, jogurt waniliowy, pestki dyni )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 27.11.2018 r. (wtorek)

Śniadanie Chleb letni z masłem, sałatą, pomidorem i polędwicą, herbata z miodem.
Mandarynka. (1,7)
( chleb letni, masło extra, polędwica sopocka, sałata, pomidor, herbata liściasta czarna,
woda, miód )
Obiad Barszcz ukraiński. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, śmietana 12%, kiełbasa podwawelska,
koper ogrodowy, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Pierogi z sera i ryży na słodko, woda. (1,3,7)
( mąka pszenna, mąka ziemniaczana, ser bały półtłusty, śmietana 9%, ryż biały, cukier
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Pizza z pieczarkami i ketchupem łagodnym, woda.( 1,3,7)
( pizza z pieczarkami, ketchup łagodny Pudliszek, woda )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 28.11.2018 r. (środa)

Śniadanie Płatki ryżowe na mleku, parówka-bułka z masłem i miodem. Jabłko ½ szt. ( 1,7)
( płatki ryżowe, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra, miód lipowy )
Obiad Zupa ogórkowa. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, ogórek kwaszony
śmietana 12%, przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Kotlet mielony z ziemniakami, marchew zasmażana, woda. (1,7)
( mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka poznańska, bułka tarta,
jaja kurze, marchew mroż, woda)
Podwieczorek Galaretka, herbatniki (1,3,7)
( galaretka wiśniowa, herbatniki be-be )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 29.11.2018 r. (czwartek)

Śniadanie Chleb z masłem extra i serem żółtym, kakao. (1,7)
(chleb żytni pytlowy, masło extra, ser żółty Gouda, mleko 2%, kakao w proszku)

Obiad Zupa prezydencka. ( 1,7,9 )
( woda, korpus drobiowy, zupa prezydencka mroż., włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki,
śmietana 12%, przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Filet z kurczaka pieczony z ziemniakami, mizeria ze szczypiorem, woda. (1,7)
( filet z kurczaka, olej kujawski, cebula, ziemniaki, ogórek świeży, szczypiorek,
przyprawy ziołowe, woda )
Podwieczorek Banany, podpłomyki bezcukrowe. (1,3,7)
( banany, podpłomyki bezcukrowe )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 30.11.2018 r. (piątek)

Śniadanie Chleb z pastą z jaj i szczypiorku, herbata z miodem. ( 1,3,7)
( chleb wiejski, jaja kurze, masło extra, szczypiorek, herbata liściasta czarna,
woda, miód lipowy)
Obiad Krupnik jęczmienny.(1,7,9)
(woda, włoszczyzna mroż. w paski, kasza jęczmienna, ziemniaki, koper ogrodowy,
przyprawy ziołowe )
Paluszki rybne z ziemniakami, sur. z kapusty kwaszonej, woda. (1)
( paluszki rybne z fileta, olej kujawski, ziemniaki, kapusta kwaszona, marchew, jabłka,
cebula, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Kisiel, biszkopty. (1,3,7)
( kisiel cytrynowy, biszkopty Lady podłużne )

 

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 03.12.2018 r. (poniedziałek)

Śniadanie Chleb z masłem i kiełbasą żywiecka, jajecznica ze szczypiorem i ketchupem,
herbata z miodem. (1,3,7)
( chleb wiejski, masło extra, kiełbasa żywiecka, jaja kurze, ketchup łagodny, szczypiorek,
herbata liściasta czarna, woda, miód lipowy )
Obiad Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, śmietana 12%, kalafior świeży,
ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Gulasz z kaszą gryczaną, sałatka z ogórka kwaszonego, woda. (1,7)
( mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka poznańska, ogórek kwaszony,
kasza gryczana, musztarda, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Budyń, banany. ( 1,7)
( budyń w proszku czekoladowy, mleko 2%, banany )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 04.12.2018 r. (wtorek)

Śniadanie Płatki owsiane na mleku, parówka-bułka z masłem. (1,7)
( płatki owsiane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra )
Obiad Zupa koperkowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, śmietana 12%,
koper ogrodowy, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Kotlet schabowy z ziemniakami, sur. z pora, woda. (1,3,7)
(mięso wieprzowe-karczek b/k, olej kujawski, bułka tara, jaja kurze, ziemniaki, por surowy,
jabłko, marchew, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Wafle ryżowe z dżemem, herbatka owocowa. ( 1,7)
( wafle ryżowe Kupiec, dżem morelowy 100% owoców Łowicz , herbata owocowa )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 05.12.2018 r. (środa)

Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z ketchupem, herbata z miodem. ( 1,7)
( chleb letni, masło extra, parówki delikatesowe z szynki, ketchup łagodny Pudliszek
herbata liściasta czarna, woda, miód lipowy )
Obiad Żurek z kiełbasą. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, kwasek cytrynowy,
kiełbasa podwawelska, śmietana 12%, przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Makaron z serem i śmietaną na słodko, woda. (1,3,7)
( makaron świderki, ser biały półtłusty krajanka, śmietana 9%, cukier, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem, sałatą, polędwicą i pomidorem, jabłko.(1,7)
( chleb wiejski, masło extra, sałata, polędwica sopocka, pomidory, jabłko )

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 06.12.2018 r. (czwartek)

Śniadanie Chleb z masłem, serem żółtym i rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną. (1,7)
(chleb letni, masło extra, ser żółty Gouda , rzodkiewka, herbata liściasta czarna,
woda, miód lipowy, cytryna )
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem . ( 1,7,9 )
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, makaron gwiazdki,
koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Filet z kurczaka w panierce z frytkami, sur. z kapusty pekińskiej, woda. (1,3,7)
( filet z kurczaka, olej kujawski, jaja kurze, bułka tarta, frytki mrożone, kapusta pekińska,
kukurydza konserwowa, pomidor, przyprawy ziołowe, woda )
Podwieczorek Sok jabłkowy, herbatniki, kiwi, mandarynka. (1,3,7)
( sok jabłkowy 100% Tymbark, herbatniki be-be, kiwi, mandarynka )


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 07.12.2018 r. (piątek)

Śniadanie Chleb z masłem, sałatą, kiełbasą i ogórkiem świeżym, herbata z miodem. ( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, kiełbasa krakowska, ogórek świezy, herbata liściasta czarna,
woda, miód lipowy)
Obiad Zupa ziemniaczana. (1,7,9)
(woda, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe )
Filet z ryby miruna w warzywach, woda. (1,4)
( filet miruna mroż, , olej kujawski, włoszczyzna mroż. w paski, koncentrat pomidorowy,
cebula, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jogurt z owocami, biszkopty.(1,3,7)
( jogurt typu Greckiego z owocami, biszkopty Lady podłużne )

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.