02-13.12.2019

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 02.12.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Kanapka z serem żółtym, wędliną i rzodkiewką, bawarka
Bułka-parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna, żytnia, graham), woda, drożdże)
masło (z mleka), ser żółty ( z mleka), herbata, kiełbasa żywiecka drobiowa,
rzodkiewka, mleko 2%, cukier
Obiad Zupa prezydencka
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),śmietana 12 %
( z mleka), zupa prezydencka mroż., koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Gulasz z kaszą gryczaną, sur, z ogórka kiszonego, woda niegazowana do picia
Mięso-karczek b/k,mąka pszenna, cebula, kasza gryczana, ogórek kiszony,
musztarda,olej kujawski, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Sałatka owocowa z jogurtem waniliowym i pestkami dyni
Jabłka, banany, mandarynki, jogurt (z mleka), pestki dyni

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 03.12.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Parówki delikatesowe z szynki na ciepło z ketchupem, chleb z masłem,
kawa Inka na mleku
Parówki delikatesowe z szynki 100%, chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia,
woda, drożdże, sól), masło ( z mleka), ketchup , kawa Inka, mleko 2%, cukier
Obiad Barszcz ukraiński
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), śmietana 12%
( z mleka), barszcz ukraiński mroż, buraki czerwone, koncentrat barszczu
czerwonego,ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe
Pierogi z kaszy i sera ze śmietaną, woda niegazowana do picia
Mąka (pszenna ), jaja kurze, woda, ser twarogowy (mleko, śmietanka ( z mleka),
żywe kultury bakterii), kasza gryczana, śmietana (z mleka), przyprawy
Podwieczorek Kanapka z sałatą, kiełbasą i papryką
Chleb letni mieszany (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, woda, drożdże, sól),
masło (z mleka), sałata, kiełbasa krakowska drobiowa, papryka

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 04.12.2019 r. (środa)


Śniadanie Kanapka z serkiem Almette z ziołami pomidorem, herbata
Chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól),
ser twarogowy Almette, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości,
bez zagęstników, bez barwników, zawiera mleko, pomidory, herbata, cukier, woda
Obiad Kapuśniak
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), śmietana 12%
( z mleka), kapusta kiszona, koncentrat pomid., koper ogrodowy, przyprawy ziołowe
Stek z cebulką z ziemniakami, sałata ze śmietaną i szczypiorem, woda niegazowana do picia
Woda, mięso-karczek b/k, ziemniaki, mąka (pszenna ), jaja kurze, olej rzepakowy,
sałata, szczypiorek, śmietana 12% ( z mleka), cebula, bułka tarta (pszenica)
Podwieczorek Jogurt Grecki z owocami, biszkopty
Jogurt typu Greckiego (mleko pasteryzowane, wsad owocowy, cukier, substancje
zagęszczające, żywe kultury bakterii, biszkopty Lady podłużne (mąka pszenna, jaja
kurze,cukier, miód wielokwiatowy)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 05.12.2019 r. (czwartek)


Śniadanie Kanapka z szynką, jajecznica ze szczypiorem, herbata, jabłko ½ szt.
chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), masło
( z mleka), synka tradycyjna, jaja kurze, szczypiorek, herbata, cukier, jabłka
Obiad Zupa brokułowa z ziemniakami
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), przyprawy
ziołowe, śmietana 12% ( z mleka), brokuł świeży, ziemniaki, koper ogrodowy
Spaghetti z mięsem i warzywami, woda niegazowana do picia
Woda, mięso-karczek b/k, makaron pszenny, jajeczny ( mąka pszenna, jaja), mąka
(pszenna ), koncentrat pomidorowy, cebula, sos boloński,olej rzepakowy
Podwieczorek Wafle ryżowe z dżemem, mleko
Wafle ryżowe, dżem wiśniowy 100% owoców, mleko 2%,


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 06.12.2019 r. (piątek)


Śniadanie Kluski lane na mleku, parówka-bułka ziarnista z masłem
Jaja kurze, mąka pszenna, mleko 2%, bułka-parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna,
żytnia, graham), woda, drożdże)
Obiad Krupnik ryżowy
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), ryż biały,
ziemniaki, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Paluszki rybne z ziemniakami, sur, z kapusty kwaszonej, woda do picia
Paluszki z fileta z ryby, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy, ziemniaki,
kapusta kwaszona, marchew, jabłka, ziołowe, woda
Podwieczorek Babeczka z jabłkiem, banan ½ szt
Babeczka ( mąka pszenna, jaja kurze, cukier, masło (z mleka), jabłka, banany

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 09.12.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka maślana z masłem
Płatki kukurydziane : grys kukurydziany, cukier, regulator kwasowości, witaminy,
mleko 2%, bułka maślana ( mąka pszenna, woda, cukier, margaryna,
jaja, drożdże, sól masło (z mleka)
Obiad Rosół z makaronem
Woda, mięso- kurczak świeży, marchew, pietruszka, seler, przyprawy ziołowe,
makaron pszenny, jajeczny ( mąka pszenna, jaja), koper ogrodowy
Potrawka z kurczaka z ryżem, sałata ze szczypiorem i śmietaną, woda niegazowana do picia
Mięso-kurczak świeży, ryż biały, mąka pszenna, koper ogrodowy, sałata,
szczypiorek, śmietana12% (z mleka), przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Banany, herbatniki
Banany, herbatniki ( mąka pszenna, może zawierać orzechy i jaja )


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 10.12.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Kanapka z polędwicą, jajecznica ze szczypiorem i ketchupem, herbata
Chleb letni mieszany (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, woda, drożdże, sól
masło (z mleka) , polędwica z pasieki, jaja kurze, szczypiorek, ketchup łagodny,
herbata, miód
Obiad Zupa jarzynowa
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),
śmietana 12 % ( z mleka), koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Schab w sosie chrzanowym z ziemniakami, sur. z kapusty białej, woda niegazowana do picia
Mięso-schab b/k, mąka pszenna , olej kujawski, chrzan tarty, kapusta biała,
marchew, kukurydza konserwowa, śmietana 12 % ( z mleka),
ziemniaki, przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Kasza manna z truskawkami
Kasza manna (z pszenicy), truskawki mrożone

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 11.12.2019 r. (środa)


Śniadanie Kanapka z dżemem, kakao
Chleb wiejski mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), jaja kurze,
masło (z mleka), mleko 2%, kakao w proszku, cukier
Obiad Zupa koperkowa
Woda, korpus drobiowy ,włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),
śmietana12% (z mleka), koper ogrodowy, przyprawy ziołowe, ziemniaki, woda
Forszmak z chlebem, woda niegazowana do picia
Mięso-szynka b/k, woda, cebula, pieczarka świeża, papryka świeża,ziemniaki,
ogórek kiszony, koncentrat pomidorowy, przyprawy ziołowe, chleb wiejski
Podwieczorek Kanapka z sałatą, serem żółtym i pomidorem, jabłko
Bułka-parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna, żytnia, graham), woda, drożdże)
masło (z mleka), ser żółty ( z mleka), sałata, pomidory, jabłka


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 12.12.2019 r. (czwartek)


Śniadanie Płatki osiane na mleku, rogalik maślany z masłem
Rogalik maślany ( mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, jaja, drożdże, sól
masło (z mleka), płatki owsiane (z oczyszczonego ziarna owsa) , mleko 2%
Obiad Zacierka
Woda, korpus drobiowy ,włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),
makaron pszenny, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe, ziemniaki, woda
Filet z kurczaka w panierce z ziemniakami, fasolka szparagowa z masłem
i bułką tartą, woda niegazowana do picia
Mięso-filet z kurczaka, jaja kurze, bułka tarta ( pszenica), olej rzepakowy,
ziemniaki, fasolka szparagowa mroż, masło (z mleka), przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Galaretka z owocami, podpłomyki
galaretka owocowa( cukier, kwasek cytrynowy, aromat naturalny), mandarynki,
jabłka, podpłomyki bez cukru (mąka pszenna, tłuszcz roślinny (rzepakowy),
mleko odtłuszczone w proszku, substancje spulchniające

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 13.12.2019 r. (piątek)


Śniadanie Kanapka z szynką drobiową, serek wiejski z rzodkiewką, herbata z miodem
Chleb wiejski mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), jaja kurze,
masło (z mleka), szynka drobiowa, serek twarogowy ziarnisty, śmietanka
(z mleka) ,sól, rzodkiewka, herbata , miód lipowy
Obiad Zupa kalafiorowa
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), kalafior
świeży, ziemniaki, śmietana12% (z mleka), przyprawy ziołowe, koper ogrodowy
Ryba miruna w warzywach z chlebem, woda niegazowana do picia
Ryba miruna nowozelandzka filet b/s 100%, koncentrat pomidorowy,
olej kujawski, warzywa na patelnię (może zawierać seler)
chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, woda,
drożdże, sól), przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Koktajl bananowy, biszkopty
Jogurt Nadbużański 9% naturalny (mleko pasteryzowane, śmietanka
pasteryzowana, żywe kultury bakterii jogurtowych), banany, biszkopty Lady
podłużne (mąka pszenna, jaja kurze,cukier, miód wielokwiatowy)

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem i cukrem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.