Jadłospis. 04-15.06.2018


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ  04.06.2018 r. (poniedziałek)

 

Śniadanie           Chleb z masłem, szynką i rzodkiewką, herbata z miodem. Jabłko. (1,7)
                       ( chleb wiejski, masło extra, szynka tradycyjna, rzodkiewka, woda, herbata liściasta, miód lipowy)
Obiad                  Zupa pomidorowa z makaronem. (1,7,9)
                       ( woda, korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, makaron gwiazdki, koper ogrodowy, przyprawy)
                             Potrawka z kurczaka z ryżem, mizeria, woda. (1,7 )
                       ( kurczak świeży, cebula, ryż biały, ogórek świeży, szczypiorek, śmietana 12%, przyprawy,woda )
Podwieczorek    Kisiel , wafelki. (1)
                       ( woda, kisiel cytrynowy, wafelki pszenno-ryżowe. )

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 05.06.2018 r. (wtorek)

 

Śniadanie           Chleb z masłem, pasta z jaj i tuńczyka ze szczypiorem, herbata z miodem. (1,3,7)
                       ( chleb pytlowy, masło extra, jaja kurze, tuńczyk w sosie własnym, szczypiorek, woda, herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad                   Zupa jarzynowa. (1,7,9)
                       (woda, korpus drobiowy, zupa jarzynowa mroż, marchew, pietruszka, seler, koper ogrodowy, ziemniaki ,śmietana 12 %, przyprawy)
                              Gulasz z kaszą bulgur, sur. z sałaty lodowej i pomidora z ziołami, woda. (1)
                       (mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka tortowa, kasza bulgur, sałata lodowa, pomidory, przyprawy, woda)
Podwieczorek    Truskawki z cukrem.
                       (truskawki świeże, cukier)

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ  06.06.2018 r. (środa)

 

Śniadanie           Chleb z masłem, parówki delikatesowe na ciepło z ketchupem, herbata z miodem.( 1,7)
                        (chleb wiejski, masło extra, parówki delikatesowe Cioczek, ketchup łagodny Pudliszek,herbata liściasta, miód lipowy, woda )
Obiad                   Zupa brokułowa – krem z koperkiem. (1,7,9)
                       (woda, korpus drobiowy, zupa brokułowa mroż, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, koper ogrodowy, śmietana 12%, przyprawy)
                              Filet z kurczaka z warzywami i ryżem z ketchupem, woda. (1)
                       ( filer z kurczaka, cebula, warzywa na patelnię mroż, ryż biały, ketchup łagodny Pudliszek,olej kujawski, przyprawy, woda.)
Podwieczorek    Mandarynka, herbatniki.(1,7)
                       ( mandarynka, herbatniki be-be)

 

 
JADŁOSPIS NA DZIEŃ  07.06.2018 r. (czwartek)

 

Śniadanie          Chleb z masłem i kiełbasą żywiecką i papryką, herbata z modem. (1,3,7)
                       ( chleb letni, masło extra, kiełbasą żywiecka, jaja kurze, szczypiorek, woda, herbata liściastaczarna, miód lipowy, przyprawy)
Obiad                  Zupa fasolowa z kiełbasą.(1,7,9)
                       (woda, korpus drobiowy, zupa fasolowa mroż., marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, kiełbasa podwawelska, koper ogrodowy, przyprawy)
                       Makaron z truskawkami i śmietaną, woda. (1,7)
                       (makaron kokarda, truskawki swieże, śmietana 12%, przyprawy, woda)
Podwieczorek   Banan. Drożdżówka , napój . (1,3,7)
                       ( banan, mleko 2%, jaja kurze, mąka tortowa, napój Scooby Doo)



  JADŁOSPIS NA DZIEŃ 08.06.2018 r. (piątek)

 

Śniadanie           Płatki kukurydziane na mleku, rogalik z masłem. ( 1,7)
                       (płatki kukurydziane ,mleko 2%, rogal maślany)
Obiad                   Zupa pieczarkowa. (1,7,9)
                        (woda, korpus drobiowy, zupa pieczarkowa mroż. marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, pieczarki świeże, koper ogrodowy, śmietana 12%, przyprawy)
                              Ryba miruna panierowana z ziemniakami, sur. z kapusty kwaszonej, woda. (1,3,7)
                        ( ryba miruna, jaja kurze, bułka tarta, olej kujawski, kapusta kwaszona, marchew, jabłka, przyprawy, woda)
Podwieczorek     Arbuz, parówka-bułka z masłem. ( 1,7)
                        (arbuz, parówka-bułka ziarnista, masło extra)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ  11.06.2018 r. (poniedziałek)

 

Śniadanie          Chleb z masłem, serem żółtym i papryką, herbata z miodem. (1,7)
                       ( chleb wiejski, masło extra, ser żółty, papryka surowa, woda, herbata liściasta, miód lipowy)
Obiad                  Zupa szczawianka z jajkiem.(1,3,7,9)
                       ( woda, korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, szczaw, koper ogrodowy, jaja kurze, przyprawy)
                       Spaghetti z mięsem i warzywami, woda. (1)
                       ( mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka tortowa, makaron spaghetti, koncentrat pomidorowy,

                       sos słodko-kwaśny Pudliszek, przyprawy, woda )
Podwieczorek    Placek drożdżowy, kakao. (1,3,7)
                       (placek drożdżowy, mleko 2%, kakao, miód lipowy )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ  12.06.2018 r. (wtorek)

 

Śniadanie            Chleb z masłem, kiełbasa, ser żółty, pasztet podlaski , sałata, rzodkiewka,
                             ogórek konserwowy, herbata z miodem. (1,7)
                       ( chleb wiejski, pytlowy, masło extra, kiełbasa żywiecka, ser żółty, pasztet podlaski
                       drobiowy, sałata, rzodkiewka, ogórek konserwowy, woda, herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad                   Zupa grochowa z kiełbasą, (1,7,9)
                       (woda, korpus drobiowy, zupa grochowa mroż, marchew, pietruszka, seler, koper ogrodowy,
                        ziemniaki młode, kiełbasa podwawelska, przyprawy)
                        Naleśniki z dżemem truskawkowym i śmietaną jogurtową, woda. (1)
                       ( mleko 2%, olej kujawski, mąka tortowa, jaja kurze, proszek do pieczenia,
                       cukier waniliowy, miód lipowy, dżem truskawkowy 100 %, śmietana jogurtowa, woda)
Podwieczorek    Cebularz z ketchupem, herbata owocowa z miodem ( 1,3,7)
                       (cebularz lubelski, ketchup łagodny Pudliszek, herbata owocowa Saga miód lipowy)

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 13.06.2018 r. (środa)

 

Śniadanie           Chleb z masłem, polędwicą sopocką i pomidorem, serek wiejski ze szczypiorem,
                              herbata z miodem.( 1,7)
                       (chleb ziarnisty, masło extra, polędwica sopocka, pomidor, serek wiejski, szczypior,herbata liściasta, miód lipowy, woda )
Obiad                   Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
                        (woda, korpus drobiowy, zupa kalafiorowa mroż, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki
                       młode, koper ogrodowy, śmietana 12%, przyprawy)
                             Kotlet mielony z ziemniakami, mizeria, woda. (1,3,7)
                       (mięso wieprzowe-karczek b/k, jaja kurze , cebula, bułka tarta, olej kujawski, ziemniaki
                       młode, ogórek świeży, szczypiorek, śmietana 12%, przyprawy, woda.)
Podwieczorek    Pałeczki kukurydziane z miodem, napój.
                       ( pałeczki kukurydziane, miód lipowy, napój pomarańczowy)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ  14.06.2018 r. (czwartek)

 

Śniadanie          Płatki owsiane na mleku, parówka z masłem. (1,7)
                       ( płatki owsiane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra)
Obiad                  Zupa jarzynowa. (1,7,9)
                       (woda, korpus drobiowy, zupa jarzynowa mroż., marchew, pietruszka, seler, ziemniaki
                       młode, śmietana 12%,koper ogrodowy, przyprawy)
                             Gulasz z makaronem, pomidory z cebulą, woda. (1,3,7)
                       (mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka tortowa, makaron muszle,
                       śmietana 12%, pomidory, przyprawy, woda)
Podwieczorek    Czereśnie.
                       ( czereśnie)



  JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.06.2018 r. (piątek)

 

Śniadanie          Chleb z pastą z makreli wędzonej i szczypiorku, herbata z miodem( 1,7)
                      (chleb wiejski, masło extra, makrela wędzona, szczypiorek, herbata liściasta, miód lipowy, woda )
Obiad                 Zupa gulaszowa z bułeczką. (1,7,9)
                      (woda, mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka tortowa, marchew,
                       pietruszka, seler, ziemniaki młode, pieczarki świeże, ogórek kwaszony, papryka
                       świeża, koper ogrodowy, śmietana 12%, przyprawy, parówka-bułka ziarnista)
                            Jajko sadzone z ziemniakami, sałata ze szczypiorem i śmietaną, woda. (1,3,7)
                      ( jaja kurze, olej kujawski, ziemniaki, sałata, szczypiorek, śmietana 12%, przyprawy, woda)
Podwieczorek   Bułeczka z pasztetem domowym i ogórkiem konserwowym. ( 1,7)
                      (bułeczka grahamka, pasztet domowy drobiowy, ogórek konserwowy)

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.