15-26.07.2019

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.07.2019 r. (poniedziałek)
Śniadanie Chleb z masłem, szynką i pomidorem, herbata miodem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, szynka tradycyjna, pomidor, herbata liściasta czarna,
miód lipowy)
Obiad Zupa fasolowa z kiełbasą.(1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy, fasola śred.
zupa fasolowa mroż. kiełbasa podwawelska, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Makaron pod pierzynką z serem i szpinakiem, woda. (1,3,7)
( makaron pszenno-żytni, ser biały półtłusty krajanka, śmietana 9%, szpinak mroż.,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Parówka-bułka z masłem, sałatą i jajkiem, woda. (1,3,7)
( parówka-bułka ziarnista, masło extra, sałata, jaja gotowane, woda)


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 16.07.2019 r. (wtorek)
Śniadanie Płatki owsiane na mleku, parówka-bułka z masłem. (1,7)
( płatki owsiane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra)
Obiad Zupa pomidorowa z ryżem. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ryż biały, przypraw
ziołowe, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, koper ogrodowy)
Schab pieczony w sosie własnym z ziemniakami, mizeria, woda. (1,7)
( mięso-schab b/k, cebula, olej kujawski, pieczarki świeże, śmietana 9%,
ziemniaki, ogórek świeży, szczypiorek, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Brzoskwinia.

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 17.07.2019 r. (środa)
Śniadanie Chleb z masłem, serem żółtym, herbata z miodem. (1,7)
(chleb wiejski, masło extra, ser żółty, herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa brokułowa. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, brokuł świeży,
przyprawy, śmietana 12%, ziołowe, koper ogrodowy)
Risotto z mięsem i warzywami, woda. (1,7)
( mięso-karczek b/k, ryż biały, sos boloński Pudliszek, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Galaretka, biszkopty. (1,3,7)
(galaretka cytrynowa z proszku, biszkopty Lejdy podłużne)

 

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.07.2019 r. (czwartek)
Śniadanie Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorem i ketchupem, herbata miodem (1,3,7)
( chleb wiejski, masło extra, jaja kurze, szczypiorek, ketchup łagodny Pudliszek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Zupa kalafiorowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
kalafior świeży, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Filet z kurczaka w panierce z ziemniakami, pomidory z cebulką, woda.(1,3)
( mięso-filet z kurczka, jaja kurze, bułka tarta, olej kujawski, pomidory,
cebula, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Arbuz.

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 19.07.2019 r. (piątek)
Śniadanie Chleb z masłem, sałatą i polędwicą, herbata z miodem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, sałata, polędwica z pasieki, herbata liściasta czarna,
miód lipowy)
Obiad Krupnik jęczmienny. (1,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, kasza jęczmienna,
koper ogrodowy, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Pyzy z mięsem, sur. z rzodkiewki i szczypiorku, woda. (1)
( pyzy z mięsem Iglotex, rzodkiewka, szczypiorek, śmietana 12%,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem i pomidorem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, pomidory)

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 22.07.2019 r. (poniedziałek)
Śniadanie Chleb z masłem i serem żółtym, kakao. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, ser żółty Gouda, mleko 2%, kakao w proszku, cukier kryształ)
Obiad Zupa koperkowa. (1,7,9)
( koper świeży, ziemniaki, korpus drobiowy, śmietana 12%, włoszczyzna mroż. w paski,
przyprawy ziołowe, woda)
Spaghetti z mięsem i warzywami, woda. (1,7,9)
( mięso-karczek b/k, cebula, mąka poznańska, makaron spaghetti, sos boloński
Pudliszek, koncentrat pomidorowy, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jabłka, biszkopty. (1,3,7)
( woda, kisiel w proszku, herbatniki be-be )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 23.07.2019 r. (wtorek)
Śniadanie Chleb z masłem, szynką i ogórkiem, herbata z cukrem, woda (1,7)
(chleb wiejski, masło extra, szynka drobiowa, ogórek świeży,
herbata liściasta czarna, cukier kryształ, woda)
Obiad Zupa fasolowa z kiełbasą. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, fasola Jaś średni, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki,
przypraw ziołowe, zupa fasolowa mroż., koper ogrodowy )
Ryż z jabłkami i śmietaną, woda. (1,7)
( ryż biały, jabłka, śmietana 9%, przyprawy, woda)
Podwieczorek Pizza z pieczarkami i ketchupem, woda. (1,7)
( pizza z pieczarkami, ketchup łagodny Pudliszek, woda)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 24.07.2019 r. (środa)
Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z szynki na ciepło z ketchupem,
herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda (1,7)
(chleb wiejski, masło extra, parówki delikatesowe Cioczek, ketchup łagodny
Pudliszek, herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Kapuśniak. (1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, kapusta kwaszona,
śmietana 12%, koncentrat pomidorowy, przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Wątróbka drobiowa w sosie własnym z ziemniakami, ogórek konser., woda.(1)
( wątróbka drobiowa, mąka poznańska, olej kujawski, cebula, ogórek konserwowy,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem, pomidorem i szczypiorem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, pomidory, szczypiorek )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 25.07.2019 r. (czwartek)
Śniadanie Płatki owsiane na mleku, parówka-bułka z masłem. (1,7)
( płatki owsiane, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra )
Obiad Kartoflanka. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Gulasz z kaszą jęczmienna, pomidory z cebulą, woda. (1,3,7)
( mięso-łopatka b/k, olej kujawski, cebula, mąka poznańska, kasza jęczmienna,
pomidory, szczypiorek, woda)
Podwieczorek Jabłko, parówka-bułka z masłem. (1,7)
( jabłko, parówka-bułka ziarnista, masło extra )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 26.07.2019 r. (piątek)
Śniadanie Chleb z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbata z cukrem. (1,7)
(chleb wiejski, masło extra, twaróg półtłusty krajanka, rzodkiewką,
herbata liściasta czarna, cukier kryształ, woda)
Obiad Zupa prezydencka. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Fasolka po bretońsku z chlebem, woda.(1,9)
( fasola Jaś, mąka poznańska, cebula, kiełbasa podwawelska, koncentrat pomidorowy,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Banan.
( banan)



Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.