15-19.04.2019

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.04.2019 r. (poniedziałek)

Śniadanie Chałka z masłem, dżemem, mleko. (1,7)
( chałka ozdobna, masło extra, dżem truskawkowy 100% owoców, mleko 2%)
Obiad Zupa kalafiorowa (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
zupa kalafiorowa mroż, kalafior świeży, śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Filet z kurczaka duszony we własnym sosie z ryżem, mizeria, woda. (1,7)
( mięso-kurczak świeży, cebula, ryż biały, ogórek świeży, szczypiorek, olej kujawski,
nać pietruszki, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem, kiełbasą żywiecką i rzodkiewką. (1,7)
( chleb wiejski, kiełbasa żywiecka drobiowa, rzodkiewka)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 16.04.2019 r. (wtorek)

Śniadanie Chleb z masłem, serek wiejski ze szczypiorkiem, herbata miodem. (1,7)
( chleb pytlowy, masło extra, serek wiejski, szczypiorek, herbata liściasta czarna,
miód lipowy )
Obiad Zupa koperkowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy, ziemniaki,
śmietana 12%, przyprawy ziołowe)
Podudzia pieczone z ziemniakami, pomidory z cebulką, woda. (1,3,7)
( podudzia z kurczaka, olej kujawski, cebula, pomidory, ziemniaki, woda)
Podwieczorek Soczek, herbatniki. (1,3,7)
( soczek Scooby Doo, herbatniki be-be)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 17.04.2019 r. (środa)

Śniadanie Płatki ryżowe na mleku, parówka-bułka z masłem. ( 1,3,7)
( płatki ryżowe, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra)
Obiad Zupa prezydencka.(1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, śmietana 12%,
przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Kotlet mielony z ziemniakami, marchew zasmażana, woda. (1,3,7)
( mięso – karczek b/k, bułka tarta, jaja kurze, olej kujawski, cebula, marchew mrożona,
mąka poznańska, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Jabłka, wafle pszenno-ryżowe(1,7)
( jabłka, wafle pszenno-ryżowe )

 

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.04.2019 r. (czwartek)

Śniadanie Chleb z masłem, szynką i pomidorem, herbata z miodem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, szynka tradycyjna, pomidor, herbata liściasta czarna,
miód lipowy, woda)
Obiad Fasolowa z kiełbasą. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, koper ogrodowy,
zupa fasolowa mroż, kiełbasa podwawelska, przyprawy ziołowe)
Pyzy z mięsem, sur, z pora i marchwi, woda. (1,3,7)
( pyzy z mięsem Iglotx, por surowy, marchew, jabłka, cebula, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Drożdżóweczka, mandarynki. (1,3,7)
( drożdżówka z serem, mandarynki)



JADŁOSPIS NA DZIEŃ 19.04.2019 r. (piątek)

Śniadanie Chleb z masłem, pastą z tuńczyka i szczypiorku, herbata z miodem. ( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, tuńczyk w sosie własnym, szczypiorek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad Żurek. (1,7,9)
(woda, włoszczyzna mroż. w paski, ziemniaki, koper ogrodowy, ziemniaki,
korpus drobiowy, przyprawy ziołowe )
Jajko sadzone z ziemniakami, sałata ze śmietaną, woda. (1,3,7)
( jaja kurze, olej kujawski, ziemniaki, sałata, śmietana 12%, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Banany.
( banany)

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.