07-18.10.2019

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 07.10.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku, chałka z masłem
Chałka ozdobna ( mąka pszenna, woda, drożdże, margaryna, jaja, sól ),
masło (z mleka), płatki kukurydziane, mleko 2%
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem
Woda, mięso-kurczak świeży,włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler ),
makaron literki (pszenica , jaja), ziemniaki, kapusta pekińska, kukurydza
konserwowy, pomidory, olej kujawski, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Mięsko z kurczaka z ziemniakami, sur. z kapusty pekińskiej, woda niegazowana do picia
Mięso-kurczak świeży, ziemniaki, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa,
pomidory, olej kujawski, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Wafle pszenno-ryżowe, brzoskwinia
Wafle pszenno-ryżowe ( pszenica , ryż), brzoskwinia


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 08.10.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Dziś kanapkę robię sam i do dyspozycji mam:
Chleb wiejski, letni, masło, kiełbasą żywiecka drobiowa, ser żółty, jajko
na twardo, sałata, szczypiorek, pomidor, bawarka
Chleb letni mieszany (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, woda, drożdże,
sól),chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól),
kiełbasa żywiecka drobiowa, ser żółty ( z mleka), jaja na twardo, sałata,
szczypiorek, pomidory, herbata, mleko 2%, masło ( z mleka), cukier
Obiad Barszcz ukraiński
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),
barszcz ukraiński mroż (może zawierać seler),buraki czerwone, koncentrat
barszczu czerwonego, śmietana 12% ( z mleka), koper ogrodowy,
przypraw ziołowe, )
Pierogi ruskie ze śmietaną, sur. z rzodkiewki i szczypiorku, woda niegazowana do picia
Ser biały półtłusty krajanka ( z mleka), ziemniaki, mąka pszenna, cebula,
olej rzepakowy rafinowany , śmietana 9% ( z mleka), rzodkiewka, szczypiorek,
przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Placek drożdżowy, soczek owocowy, mandarynki
Placek drożdżowy ( mąka pszenna, woda, drożdże, margaryna, jaja, sól,
cukier ), soczek 100% owoców, mandarynki

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 09.10.2019 r. (środa)


Śniadanie Kanapka z pastą jajeczną z tuńczykiem i szczypiorem, herbata. Jabłko
Chleb wiejski mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), jaja kurze,
tuńczyk w sosie własnym, majonez( zwiera jaja),szczypiorek, herbata, cukier, jabłka
Obiad Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), ziemniaki,
kalafior świeży, śmietana12% (z mleka),przyprawy ziołowe, koper ogrodowy
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym z kaszą bul-gur,
sur. z marchwi i chrzanu, woda niegazowana do picia
Mięso-karczek b/k, mięso- filet z kurczaka, jaja kurze, mąka (pszenna),
bułka tarta (pszenica), olej rzepakowy, śmietana 12% (z mleka), kasza
bulgur (z ziarna pszenicy durum) ,marchew, chrzan, olej rzepakowy rafinowany, cukier, cukier waniliowy,
woda gazowana, woda
Podwieczorek Kasza manna z dżemem truskawkowy, herbatniki
Kasza manna (pszenica), dżem truskawkowy, herbatniki ( mąka pszenna,
może zawierać orzechy i jaja )

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 10.10.2019 r. (czwartek)


Śniadanie Kanapka z szynką, serek wiejski ze szczypiorem, kawa na mleku
Chleb letni mieszany (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, woda, drożdże,
sól), szynka wieprzowa, serek wiejski (z mleka), szczypiorek, mleko 2%, kawa Inka, cukier
Obiad Zupa brokułowa
Woda, brokuły świeże, korpus drobiowy ,włoszczyzna mroż. w paski (zawiera
seler), śmietana12% (z mleka), koper ogrodowy, przyprawy ziołowe
Paluszki rybne z ziemniakami, ogórek konserwowy, woda niegazowana do picia
Filety dorszowe panierowane (mąka (pszenna, sól, papryka mielona,
kurkuma, ), ziemniaki, olej rzepakowy, ogórek konserwowy, przyprawy ziołowe,
woda
Podwieczorek Kisiel, biszkopty, banany ½ szt
Kisiel owocowy w proszku (skrobia ziemniaczana, kwasek cytrynowy,sól,
kurkuma, może zawierać mleko), biszkopty Lady (mąka pszenna, jaja kurze,
cukier, miód wielokwiatowy), banany


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 11.10.2019 r. (piątek)


Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z szynki z ketchupem, herbata z cukrem
( chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, woda,
drożdże, sól ), masło (z mleka), parówki delikatesowe-mięso wieprzowe
z szynki 93%, ketchup łagodny, herbata, cukier, woda
Obiad Flaczki drobiowe z bułeczką
Woda, mięso-kurczak świeży, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),
koper ogrodowy, bułka – parówka pełnoziarnista ( mąka pszenna,)
przyprawy ziołowe)
Jajko na twardo z sosie chrzanowym z ziemniakami, sałata ze śmietaną, woda niegazowana do picia
Jaja kurze, mąka (pszenna), chrzan, śmietana 12% (z mleka),przyprawy
sałata, szczypiorek, ziołowe, woda
Podwieczorek Kanapka z sałatą, schabem i papryką. Śliwka
( chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, woda,
drożdże, sól), sałata, wędlina-schab pieczony, papryka, śliwki

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 14.10.2019 r. (poniedziałek)


Śniadanie Płatki owsiane na mleku, chałka z masłem
Płatki owsiane, mleko 2%, chałka ozdobna ( mąka pszenna, woda, drożdże, margaryna,
jaja, sól, cukier ),
Obiad Krupnik jęczmienny
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler ), kasza
jęczmienna perłowa, koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Podudzia pieczone z ziemniakami, sur. z kapusty czerwonej, woda niegazowana
do picia
Mięso-podudzia z kurczaka, olej kujawski, kapusta czerwona, cebula, ziemniaki,
przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Banany, pałeczki kukurydziane
Banany, pałeczki kukurydziane

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.10.2019 r. (wtorek)


Śniadanie Chleb z masłem, ser biały twarogowy, pasztet domowy, dżem owocowy, sałata,
ogórek świeży,herbata z cukrem
chleb wiejski mieszany ( mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), masło ( z mleka)
chleb letni mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), pasztet domowy
drobiowy ( może zawierać : seler, soję, mleko, gorczycę i jaja ), dżem 100% owoców,
ogórek świeży, sałata, serek twarożkowy (mleko, śmietanka ( z mleka), żywe kultury
bakterii), herbata, cukier, woda
Obiad Zupa ogórkowa z ziemniakami
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), przypraw ziołowe,
ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 12% ( z mleka), koper ogrodowy
Risotto z mięskiem i warzywami, woda niegazowana do picia
Mięso-karczek b/k, cebula, olej rzepakowy rafinowany , włoszczyzna mroż. w paski
(zawiera seler ), koncentrat pomidorowy, ryż mieszany (biały i naturalny brązowy)
przyprawy ziołowe, sos boloński (zawiera seler), woda
Podwieczorek Jagodzianka, mleko, mandarynka
Drożdżówka z jagodami ( mleko, 2%, masło, woda, drożdże, jaja kurze, jagody ),
mleko 2%, mandarynki

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 16.10.2019 r. (środa)


Śniadanie Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką, kakao
Chleb wiejski mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól), masło ( z mleka),
serek twarożkowy (mleko, śmietanka ( z mleka), żywe kultury bakterii),
śmietana 12% (z mleka), mleko 2%, rzodkiewka, kakao w proszku, cukier
Obiad Rosół z makaronem
Woda, mięso-wołowina b/k, marchew, pietruszka- korzeń, cebula, seler- korzeń,
makaron (pszenica, jaja ), koper ogrodowy, przyprawy ziołowe
Bitki wołowe w sosie śmietanowym z ziemniakami, sałatka z ogórka kwaszonego,
woda niegazowana do picia
Woda, mięso-wołowina b/k, mąka (pszenna), śmietana 12% (z mleka), ziemniaki,
olej rzepakowy rafinowany, ogórek kwaszony, cebula, musztarda, woda
Podwieczorek Kisiel malinowy, herbatniki, śliwka
Kisiel owocowy w proszku (skrobia ziemniaczana, kwasek cytrynowy,sól),
kurkuma, może zawierać mleko), herbatniki ( mąka pszenna, może zawierać orzechy
i jaja ), śliwka



JADŁOSPIS NA DZIEŃ 17.10.2019 r. (czwartek)


Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z ketchupem, herbata z cukrem
Chleb żytni pytlowy mieszany (mąka pszenna, żytnia, woda, kwas naturalny,drożdże, sól)
parówki delikatesowe z szynki 93%, ketchup łagodny, herbata, cukier, woda
Zupa z dyni-krem z groszkiem ptysiowym
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler), przypraw ziołowe,
dynia świeża, śmietana 12% ( z mleka), groszek ptysiowy( zawiera jaja, mąka pszenna,
tłuszcz roślinny, sól), ziemniaki, koper ogrodowy
Makaron z serem na słodko, woda niegazowana do picia
Makaron mieszany pszenno-żytni( pszenica, żyto ), jaja, serek twarogowy (z mleka),
śmietanka ( z mleka), żywe kultury bakterii), śmietana 12 % ( z mleka ), cukier, woda
Podwieczorek Bułeczka z sałatą, kiełbasą żywiecką i papryką. Jabłka
Bułka grahamka (mąka pszenna, mąka graham) woda, drożdże, sałata, kiełbasa żywiecka
drobiowa, papryka, jabłka

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.10.2019 r. (piątek)


Śniadanie Kanapka z serem żółtym i pomidorem, bawarka
( chleb żytni pytlowy mieszany ( mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, woda, drożdże,
sól ), masło (z mleka), ser żółty ( z mleka), pomidory, herbata, cukier, woda
Obiad Zupa prezydencka
Woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski (zawiera seler),śmietana 12 % ( z
mleka), koper ogrodowy, ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Pyzy z mięsem, sur. z pora, woda niegazowana do picia
pyzy ziemniaczane z mięsem (ziemniaki, mięso (wieprzowe i wołowe), mąka pszenna,
może zawierać seler i mleko), por surowy, marchew, jabłka, śmietana 12% (z mleka)
olej rzepakowy rafinowany, przyprawy ziołowe, woda
Podwieczorek Koktajl bananowy, wafel pełnoziarnisty
Jogurt naturalny( z mleka), jagody mroż., miód, wafle ryżowe pełnoziarniste

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem i cukrem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.