Jadłospis. 15-19.10.2018


  

 

 JADŁOSPIS NA DZIEŃ 15.10.2018 r. (poniedziałek)

 

Śniadanie Chleb z masłem, serek wiejski ze szczypiorem, herbata z miodem. (1,7)
( chleb żytni pytlowy, masło exrta, serek wiejski Piątnica, szczypiorek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad Zupa jarzynowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, śmietana 12%, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Filet z kurczaka duszony we własnym sosie z ryżem, sur. z marchwi, woda. (1,7)
(ryż biały, mięso filet z kurczaka, cebula, olej kujawski, marchew, jabłko, chrzan,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Śliwka, podpłomyki bez cukru. ( 1,7)
( śliwka, podpłomyki bez cukrowe)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 16.10.2018 r. (wtorek)

 

Śniadanie Chleb z masłem, jajecznica na masełku ze szczypiorem i ketchupem,
herbata z miodem. (1,3,7)
( chleb wiejski, masło exrta, jaja kurze, szczypiorek, ketchup łagodny Pudliszek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy)
Obiad Zupa koperkowa. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, koper ogrodowy,
ziemniaki, przyprawy ziołowe)
Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur, ogórek kwaszony, woda. (1,7)
( mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, mąka poznańska, ogórek kwaszony,
przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Budyń, banan ½ szt. ( 1,7)
( mleko 2%, budyń czekoladowy, banan)

 

JADŁOSPIS NA DZIEŃ 17.10.2018 r. (środa)

 

Śniadanie Chleb z masłem, sałatą i polędwicą, herbata z miodem i cytryną. Jabłko ½ szt. (1,7)
( chleb letni, masło extra, sałata, polędwica sopocka, herbata liściasta czarna, miód lipowy,
cytryna, jabłko)
Obiad Zupa ogórkowa z koperkiem.(1,7,9)
( woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż w paski, ogórek kwaszony, śmietana 12%,
przyprawy ziołowe, koper ogrodowy)
Paluszki rybne z ziemniakami, sur. z kapusty kwaszonej, woda. (1,3,7)
( paluszki rybne z fileta, olej kujawski, ziemniaki, kapusta kwaszona, marchew,
jabłko, woda)
Podwieczorek Chleb z masłem, szynką i pomidorem. (1,7)
( chleb wiejski, masło extra, szynka drobiowa, pomidor)

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 18.10.2018 r. (czwartek)

 

Śniadanie Kasza manna na mleku, parówka-bułka z masłem i kiełbasą. (1,7)
( kasza manna, mleko 2%, parówka-bułka ziarnista, masło extra, kiełbasa żywiecka
drobiowa)
Obiad Krupnik jęczmienny. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż. w paski, kasza jęczmienna, ziemniaki,
koper ogrodowy, przyprawy ziołowe)
Kulki mięsne w sosie ziołowym z makaronem, sur. z pora, woda. (1,3,7)
( mięso wieprzowe-karczek b/k, cebula, olej kujawski, jaj kurze, mąka poznańska,
makaron muszle, por surowy, marchew, jabłko, śmietana 12%, przyprawy ziołowe, woda)
Podwieczorek Napój owocowy, herbatniki. ( 1,7)
( napój jabłkowy Tymbark, herbatniki be-be )

 


JADŁOSPIS NA DZIEŃ 19.10.2018 r. (piątek)

 

Śniadanie Chleb z masłem, parówki delikatesowe z ketchupem, herbata z miodem.( 1,7)
( chleb wiejski, masło extra, parówki delikatesowe z szynki Cioczek,
herbata liściasta czarna, miód lipowy, woda)
Obiad Żurek z kiełbasą. (1,7,9)
(woda, korpus drobiowy, włoszczyzna mroż w paski, ziemniaki, koper ogrodowy,
kiełbasa podwawelska, śmietana 12 %, przyprawy ziołowe )
Makaron z serem i śmietaną, woda. (1,7)
( makaron świderki, ser biały półtłusty, śmietana 12%, cukier, woda)
Podwieczorek Jabłko, parówka-bułka z masłem. (1,3,7)
( jabłka, parówka-bułka ziarnista, masło extra)

 

 

 

Za zmiany zaistniałe w jadłospisie, bardzo przepraszamy.



Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

 

 

 

  W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionym dokumencie:

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata jest słodzona miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól magnezowo-potasowa, ziele angielskie, liście laurowe, kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek , cynamon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, czosnek granulowany i świeży „główka czosnku” oraz miód.